Zoektocht naar
de perfecte balans

In het werk van interieurarchitect Remy Meijers (1974) vallen alle elementen perfect op hun plaats. Daardoor doen zijn interieurs bijna vanzelfsprekend aan. Alsof ze altijd zo geweest zijn. Daarmee is niet alles gezegd. Achter de ogenschijnlijke eenvoud van zijn interieurontwerpen gaat een alomvattende visie schuil. Remy Meijers beperkt zich niet alleen tot het ontwerpen van interieurs, hij werkt aan een oeuvre waarin ruimte is voor onder meer architectuur, accessoires en meubilair. In zijn ogen zijn het geen losse elementen, maar grijpt alles in elkaar.

Terug naar de essentie

In 1995 studeert Remy Meijers cum laude af aan de afdeling Architectonische Vormgeving: interieur- en meubelontwerp van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daar leert hij zichzelf om in zijn ontwerpen terug te gaan naar de essentie. Zo krijgt rust een gezicht. Het is de basis voor zijn ontwerppraktijk die pas echt vorm krijgt als hij op de drempel van een nieuwe eeuw onder eigen naam een bureau voor interieurarchitectuur en meubelontwerp begint. Sindsdien heeft hij zijn visie geprojecteerd op onder meer appartementen, villa’s, grachtenpanden, herenhuizen, landgoederen, hotels, bedrijven, expositie- en winkelruimtes.

Karakteristieke vormentaal

In 2012 verschijnt de Remy Meijers Collectie met daarin meubilair en accessoires die hun oorsprong vinden in zijn interieurprojecten. Met zijn eigen collectie maakt hij tevens duidelijk dat zijn ontwerpen door hun karakteristieke vormentaal ook elders tot hun recht komen. Het levert hem steeds vaker de vraag op of hij wil ontwerpen in opdracht van vooraanstaande merken. Als productontwerper zoekt hij dan ook regelmatig de samenwerking op met bedrijven die uitblinken in hun vakgebied, zoals Gelderland, Borek, Nilson Beds en Frankly Amsterdam. Dit leidt tot een wisselwerking: zijn ontwerpen vormen een aanvulling op bestaande collecties, maar het belangrijkste uitgangspunt van Remy Meijers is dat hij ze ook kan én wil toepassen in zijn eigen interieurontwerpen. Zo voegt hij een extra laag toe aan zijn interieurs.

De perfecte balans

In zijn interieurs is rust een vereiste, maar ook spanning, drama en rijkdom dragen bij aan een juiste balans. Remy Meijers puzzelt net zolang totdat die perfect is. De oorspronkelijke architectuur, ligging en lichtinval bieden inspiratie. Om duidelijkheid te creëren, brengt hij de oplossing voor verschillende problemen vaak samen in één of meerdere architectonische elementen. Spanning creëert hij onder andere door te kiezen voor materialen die ieder een eigen uitstraling of textuur hebben. Glas, hout, natuursteen, beton en textiel versterken elkaar. Drama schuilt in verrassing. Hoewel de ruimtes vaak in elkaar overvloeien, mogen ze ieder een eigen sfeer ademen, afgestemd op hun functie.

Eenvoud leidt tot elegantie

Rijkdom schuilt zowel in bouwkundige details als in de afwerking en daarmee zijn die de kers op de taart. Dat vraagt om afgewogen keuzes. Alles moet kloppen. Pas dan leidt eenvoud tot elegantie. Daarvoor zoomt de ontwerper, geruggesteund door zijn opdrachtgevers, in op elke millimeter. De nadruk ligt meer op kwaliteit dan op kwantiteit. Vandaar dat hij zijn projecten met zorg kiest. Het liefst zou hij nog een stap verder gaan, want pas wanneer alle elementen vanuit eenzelfde visie ontworpen worden, kan het resultaat optimaal zijn. Volgens Remy Meijers ligt architectuur in het verlengde van het interieur. Door logistiek, routing en zichtlijnen als uitgangspunt te nemen, krijgt een gebouw automatisch vorm. Door ook de buitenomgeving in het ontwerp te betrekken, is het resultaat uiteindelijk een perfecte weerspiegeling van zijn visie.

Mede door de veelzijdigheid is zijn werk geliefd. Het wordt omarmd door interieurliefhebbers, het is gewild bij bloggers en televisiemakers en verschijnt in prominente woontijdschriften wereldwijd. Sinds najaar 2013 levert Remy Meijers een bijdrage aan het tv-programma RTL Woonmagazine. Een selectie van zijn werk is gebundeld in twee monografieën: Simply Elegant (2017) en Shades of Grey (2011).
"
Pas als alle elementen vanuit eenzelfde visie ontworpen worden, kan het resultaat optimaal zijn.